onsdag 13. oktober 2010

Kinesisk avis: - Fredsprisen viser at Vesten frykter Kina

Tildelingen av Nobelprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo viser at Vesten ikke takler Kinas fremgang og vekst, skriver statlige kinesiske aviser, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Kinesiske myndigheter har uttrykt stor misfornøyde med at Xiaobo vant fredsprisen og truet med at utnevnelsen kan få konsekvenser for forholdet mellom Kina og Norge.

«Tildelingen av Nobelprisen til «dissidenten» Xiabo var ikke noe annet enn nok et utrykk for disse fordommene, og bak det ligger en ekstraordinær frykt for Kinas vekst og den kinesiske modellen», skriver den kinesiskspråklige tabloidavisen Global Times, som i tillegg til vestlig frykt trekker frem vestlige fordommer mot Kina.
Sovjetunionen og Jugoslavia

Hvis Liu Xiabos ønske om et demokratisk flerpartisystem ble virkelighet ville konsekvensene for Kina bli katastrofale skrev Global Times i en kommentarartikkel:

«Kinas skjebne ville kanskje ikke bli bedre enn for det tidligere Sovjetunionen og Jugoslavia, og landet ville antakelig kollapset raskt».
- Del av planen om å holde igjen Kina

Også den engelskspråklige avisen China Daily tar avstand fra utdelingen i en kommentarartikkel under overskriften «Del av planen om å holde igjen Kina».

Avisen mener fredsprisen kun bidrar til å understreke den dype ideologiske splittelsen mellom Kina og Vesten. China Daily trekker også paraleller til Dalai Lamas fredspris for 21 år siden:

«Noen mennesker vil kanskje reagere med vantro, men denne fredsprisen, slik det var for 21 år siden, provoserer ikke bare myndighetene. De fleste kinesere foretrekker å håndtere sine egne affærer uten innblanding utenfra».

Et hovedtema i artikkelen er nettop det avisen oppfatter som utidig utenlandsk innblanding i interne, kinesiske anliggender og den avsluttes slik:

«Uansett om det har med våre kollektive minner om vestlige overgrep eller ikke, vil ikke dette landet la sine hjemlige affære bli diktert av Vesten. Få ønsker å se sine myndigheter bebreidet av en nedlatende vestlig part. Lik det eller ikke, fredsprisen øker mistanken om at det er en vestlig plan om å holde igjen et voksende Kina».

Les flere utenrikssaker fra Aftenposten her

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar