tirsdag 28. september 2010

Skandaløst at de ikke har sagt fra

(Dagbladet): På mandag ble det kjent at Lundkommisjonen, som mellom 1994 - 96 gransket overvåkningstjenestene i Norge, har visst om at spiondømte Arne Treholt ble videoovervåket.

Kommisjonsmedlemmene har sittet på hemmeligehten i minst 14 år. Først denne uka valgte leder Ketil Lund med en samlet kommisjon bak seg å gå ut med informasjonen offentlig.

Det skjer etter at en tidligere POT-spaner tidligere i september gikk ut med opplysninger om at leiligheten til Treholt og familien i Oscarsgate 61 var videoovervåket i halvannet år, noe som var ulovlig.

- Skandaløst

Advokat Geir Hovland som leder OPO, Organisasjonen Mot Politisk Overvåking, er ganske sjokkert over opplysningene.

- Lund-kommisjonen som skulle gjennomgå POTs praksis og som har visst om dette siden 1996, har ikke har sagt fra. Det mener jeg er skandaløst, sier Hovland til Dagbladet.

- Hvorfor tror du de ikke har sagt fra før nå?

- Jeg stiller spørsmål ved om det er hensynet til de samarbeidende tjenestene. Det mener vi er helt uholdbart, at hensynet til samarbeidende tjenester skal prioriteres høyere enn hensynet til norsk lov. Det er åpenbart at det er slik at Stortinget gir lover som gjelder i Norge og ikke samarbeidende tjenester, les CIA, sier Hovland.

- Hvor alvorlig er videoovervåkning av Treholt?

- Dette er jo mildelst talt ulovlig, det er en grov lovovertredelse å drive videoovervåkning av en privat leilighet, sier Hovland.
Han understreker at det ikke er akseptabelt i et demokratisk samfunn at de hemmelige tjenestene setter seg ut over de fullmakter som Stortinget har vedtatt.

Heller ikke forklaringene representanter for Overvåkningspolitiet tidligere har gitt om ulovlige metoder, mener han holder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar