onsdag 29. september 2010

Forsvaret dyrker selv vikingkultur

(Dagbladet 30.09.10): På Forsvarets egne nettsider skal man ikke lete lenge før man finner referansene forsvarssjefen reagerer på. Her ligger flere bilder av norske soldater ikledd vikinghjelm, samlet til lag i Valhall.

Et Facebook-bilde av major Rune Wenneberg med vikinghjelm og en video hvor han roper «Dere er rovdyret. Taliban er byttet. Til Valhall», har vakt sterke reaksjonene fra høyeste hold i Forsvaret.

- Dette er bare trist. Det er klare signaler om at man identifiserer seg med noe annet, sa forsvarssjef Harald Sunde til VG da han så bildet av majoren med vikinghjelm.

- Aparte holdninger
Også sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, Bernt Iver Ferdinand Brovold, tok avstand fra bildet:

- Slike aparte holdninger må vi kvitte oss med i Forsvaret. Det gjelder både bruken av dødninghode og det som framstår som en vikingatferd.

Men selv om Forsvaret peker på at dette er en ukultur, hovedsakelig i Telemarksbataljonen, kan man selv se på deres egne nettsider at dyrking av vikingkulturen i Forsvaret ikke er nytt. Forsvaret dyrker kulturen selv.

«Vikinger bød allierte på etegilde», skriver de på mil.no om en soldatsamling i Irak.

«Norske ørkenvikinger i Irak arrangerte norsk aften langfredag. Nærmere 200 vikinger, fra ulike europeiske klaner, var bedt til langbordene utenfor kompaniteltet Valhall.»


«Vi har ingen respekt»
Forsvaret har flere skvadroner med norrøne navn og som bruker norrøn symbolikk på sine emblemer:

Teknisk Sensor Eskadron i Etterretningsbataljonen har «Heimdall med Gjallarhornet» som sitt symbol fordi det «spiller tilbake på historien om Heimdall og hans oppgave om å passe på og beskytte.»

Stormeskvadron 4 i panserbataljonen har jerven som sitt symbol:

«Få dyr er så omspunnet av myter og sagn om sin appetitt, sluhet og fantastiske styrke og utholdenhet som Jerven. Den kan legge ned byttedyr som er langt større en den selv og bittet er så kraftig at den kan knuse selv de kraftigste bein. Stormeskvadron 4s emblem er derfor jerven».

Stomeskvadron 3 har ulven som sitt symbol, og skriver at:

«Stormeskvadronens emblem er Ulven derav Ulveflokken. Symbolikken fra Ulven og ulveflokken reflekterer våre egenskaper som avdelingen; vi har et sterkt jaktinstinkt, vi har ingen respekt for en større motstander, vi jakter i flokk og vi tar godt vare på hverandre - alltid. «For the strength of the Wolf is the pack - and the strength of the pack is the Wolf.» - Kipling -»

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar