tirsdag 28. september 2010

Frykter norske soldater kan ha drept unødig mange

Hæren gransker rykter om at norske soldater i Afghanistan er for raske på avtrekkeren. (Aftenposten)
Soldatene som overfor magasinet Alfa sier at «Å være i kamp er bedre enn å knulle» blir nå anklaget for å være unødig raske på avtrekkeren under trefninger i Afghanistan.

Soldatene skal i flere situasjoner ha valgt å skyte og drepe sivile med våpen i situasjoner der andre grupper ville ha latt være å åpne ild, får Aftenposten.no opplyst fra en kilde i Forsvaret i Afghanistan.

- I beste fall har de unødig drept bevæpnede sivile, sier en offiser som flere ganger har tjenestegjort i Afghanistan til Aftenposten.no.

Forsvaret har i hele vår, sommer og høst gransket påstandene om den angivelig usunne krigerkulturen.

- Jeg kan hverken avkrefte eller bekrefte det som går på det operative. Men disse ryktene har også nådd sjefen i Hæren og det er nok til å ta det på alvor, for å finne ut om det er hold i det, sier talsmann for Hæren, oberstløytnant Terje Hanssen.

Dyrket norrøn kultur

Offiserer i Forsvaret i Afghanistan peker overfor Aftenposten.no ut miljøet rundt Mekanisert infanterikompani 4 (Mek 4) i Telemark Bataljon som kilde til «ukulturen» som har spredd seg blant enkelte i Afghanistan. Dette fremkommer også i mandagens utgave av VG, der intervjuet med soldatene er gjengitt.

- Det er riktig at ukulturen konkret er knyttet til en del av Telemark Bataljon, sier Hanssen.

Kompaniet i Telemark Bataljon ble etablert i 2006. Da var de et ungt, uetablert miljø som ble sett på som uerfarne i forhold til mer rutinerte og profesjonelle soldater.

Ledelsen for dette kompaniet skal bevisst ha satset på bruk av norrøne slagord som «Til Valhall», en henvisning til dødsriket i norrøn mytologi der krigere drept i kamp kunne spise og drikke fra gudenes bord.

- Det samsvarer godt med hva jeg tidligere har sagt. Dette er først og fremst en lederutfordring og da er det to muligheter: At det har vært fravær av ledelse eller fordi en leder har bestemt seg for at man ønsker å gå i den retningen, sier Hanssen.

Han forklarer at Hæren nå vil granske hva som har skjedd.

- Vi kan ikke slå oss til ro med at dette er et problem i et enkeltmiljø.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar