For første gang går William Nygaard selv åpent ut med kritikk av politiet. Han mener etterforskningen av drapsforsøket mot ham var preget av dårlig kvalitet og manglende ledelse.
- De kom jo skjevt ut fra start med et lite kompetent lag. Alt kollapset. Politiet hadde sett hvordan Palme-saken hadde kjørt seg fast i ett spor, og de ville gå bredt ut. Dermed undervurderte de det viktigste: Fatwaen som lyste død over alle som utga Sataniske vers. En oppklaring av saken er viktig først og fremst til forsvar av norske verdier – friheten til ytring og trygghet i et pluralistisk samfunn, sier Nygaard, i en samtale med Aftenposten.
- Dette anslaget var en forløper for det vi i dag kjenner som islamistisk terror. Dessuten var det et angrep på norsk territorium og et overgrep på tvers av landegrensene. Derfor er det rart å tenke på at Politiets overvåkingstjeneste (POT - nå PST) ikke ble trukket inn i saken. Var det noe sted man kunne hente internasjonal kompetanse, så var det hos POT. Dette forteller noe om kvalitet og manglende ledelse av etterforskningen, sier Nygaard, som var forlagssjef i Aschehoug da han ble forsøkt drept.
Forlegger William Nygaard ble truffet av tre skudd utenfor sin bolig i Dagaliveien i Oslo i 1993. Politiet konkluderte først fem år etter med at alle spor peker i retning av at drapsforsøket ble utført i tilknytning til fatwaen fra ayatollah Khomeini. Fatwaen lyste død over alle som var involvert i utgivelsen av boken Sataniske vers av forfatteren Salman Rushdie. Som forlegger hadde Nygaard gitt ut boken på Aschehoug. To år tidligere var den japanske oversetteren av boken blitt drept med kniv, mens hans italienske kollega overlevde et lignende drapsforsøk.
Les også:
* Kripos gransker Nygaard-saken på ny
* Video: Dette er Nygaard-saken
I fjor ble saken gjenopptatt i hemmelighet, fremgår det av boken Hvem skjøt William Nygaard av forfatter og journalist Odd Isungset. Det skjedde etter at riksadvokaten ba statsadvokaten om en vurdering og forlangte at saken ble flyttet vekk fra Oslo politidistrikt. Isungset mener polititabbene har stått i kø underveis og nevner operative og juridiske feilgrep, sviktende grensekontroll samt mislykkede pågripelser og siktelser. Sikkerhetspolitiet POT med sine internasjonale kontakter ble ifølge boken aldri koblet inn.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar